Het fundament onder Royal Imtech begint steeds meer af te brokkelen, nu het grote Duitse onderdeel van de technische dienstverlener uit Gouda faillissement heeft aangevraagd.
De onderneming die in 2010 haar 150-jarig bestaan vierde, kreeg drie jaar na dit jubileum een een forse dreun nadat jarenlange fraudepraktijken in Duitsland en Polen aan het licht waren gekomen.
Sindsdien probeert het aangeslagen Imtech manmoedig op te krabbelen, tot nu toe met weinig succes. Het bedrijf eindigde vorig jaar opnieuw diep in de rode cijfers. Het verlies bedroeg meer dan een half miljard euro bij een omzet van 3,9 miljard euro.
Het bedrijf leunt zwaar op externe financiers om het hoofd boven water te kunnen houden. Aan de 700 miljoen euro die beschikbaar is, heeft het concern niet genoeg. Vorige week sloot de onderneming een akkoord met geldverstrekkers voor een extra lening van 75 miljoen euro. Imtech meldde woensdag echter dat dit akkoord op losse schroeven is komen te staan door de problemen bij de Duitse dochter.
Geen zicht op geldstromen
Imtech belandde aan de rand van de afgrond door een grote fraude in Duitsland en een probleemproject in Polen die in februari 2013 aan het licht kwamen. Sindsdien moest de voormalige beurslieveling klap na klap incasseren en verschrompelde de aandelenkoers.
Het installatiebedrijf uit Gouda raakte steeds verder verstrikt in één van de grootste internationale fraude- en omkopingszaken uit de geschiedenis van het Nederlandse bedrijfsleven. Het voormalige topmanagement van technisch installateur had geen zicht had op de geldstromen die door het miljardenconcern vloeiden. Naar buiten toe is jarenlang de schijn opgehouden van een goed geoliede machine. Binnen de muren van het hoofdkantoor in Gouda wist men echter niet welke garanties er waren afgegeven en hoe de duizenden projectfinancieringen in elkaar staken.
Pretpark in Polen
Het gaat mis voor Imtech bij de bouw van een pretpark in Polen. In juli 2012 maakte Imtech de order, het grootste project uit de geschiedenis het bedrijf, van 620 miljoen euro bekend. Maar het megaproject kwam in realiteit nooit van de grond. Imtech schreef uiteindelijk 370 miljoen euro af op problemen in Polen.
Uit een reconstructie van Het Financieele Dagblad (FD) bleek dat Imtech in 2011 en 2012, met medeweten van het toenmalige bestuur, via complexe financiële structuren de eigen voorfinanciering van de bouw van het pretpark regelde. Hoewel er nog geen financiers waren en de bouwvergunningen nog niet rond waren, gaf toenmalig topman René van der Bruggen toch zijn goedkeuring aan het miljoenenproject.
Ook had de vrouw van de topman van Imtech Polen een belang in het pretpark. In maart 2012 kocht de Luxemburgse vennootschap Altmark Investholding 5 procent van de aandelen in Adventure World Warsaw (AWW). Economisch eigenaar van Altmark is Sylwia Klee, de echtgenote van Thorsten Klee, één van de twee voormalig directeuren van Imtech Polen. Diezelfde maand gaf AWW Imtech Polen de opdracht tot de bouw van een avonturenpark met een omvang van 240 hectare.
Uiteindelijk kwam via het mislukte project de grootschalige fraude bij Imtech in Duitsland en Polen aan het licht, die het bedrijf de afgelopen jaren met enorme problemen heeft opgezadeld.
Fraude in Duitsland
In Duitsland constateerde Imtech in 2013 fraude door valsheid in geschrifte door het voormalige management. Ook betaalde de oud-topman van Imtech Duitsland een onbekende partij, die de Goudse onderneming de 'X Groep' noemt, ongeveer 30 miljoen dollar waarvoor geen legitieme zakelijke rechtvaardiging kon worden vastgesteld.
Imtech Duitsland heeft volgens oud-bestuurder van deze Duitse tak Klaus Betz tien jaar lang met boekhoudkundige trucs, schijnrekeningen en illegale transacties in opdracht van de toenmalige hoogste baas van het moederconcern René van der Bruggen de cijfers van Imtech Nederland opgekrikt. Dat stelde Betz in een getuigenis die hij in oktober 2014 achter gesloten deuren gaf bij het Openbaar Ministerie in Hamburg.
De strop in Duitsland leidde er onder meer toe dat het bedrijf 500 miljoen euro moest ophalen met een claimemissie om de financiën weer op peil te brengen. Ook werd de ICT-tak van het bedrijf verkocht voor 255 miljoen euro. De ingrepen waren nodig om de schuldenlast van ruim 1 miljard euro te verlichten.
Bonden willen met Imtech om tafel
De zorgelijke situatie rondom technisch dienstverlener Imtech is voor de vakbonden reden om tafel te gaan met het bestuur van het Nederlandse bedrijf. Vakbond FNV bevestigde vrijdag dat er een verzoek namens de bonden is uitgestuurd.
De vakbonden willen graag duidelijkheid over de situatie rondom het bedrijf, nu er voor de Duitse tak van Imtech faillissement is aangevraagd. "We maken ons ernstig zorgen en willen weten waar we aan toe zijn", zo zei een zegsman van de FNV. De bond wil begin volgende week om tafel met Imtech, maar wacht nog op een reactie van het bedrijf.
Bij het Nederlandse Royal Imtech werken wereldwijd 22.000 mensen. Imtech Nederland heeft ruim 2700 medewerkers in dienst. Maar ook bij andere onderdelen zoals Imtech Traffic & Infra met het hoofdkantoor in Amersfoort en Imtech Marine met het hoofdkantoor in Rotterdam vinden veel activiteiten plaats in Nederland.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl